Museumsbygget The Twist i vinterdrakt. Blått lys ute, gult lys inne i bygget. Snø på trærne rundt.

VELKOMMEN TIL KISTEFOS

INDUSTRI, SKULPTUR, KUNST

Ny sesong åpner 4. mai 2024

Skulpturparken er alltid tilgjengelig

Kart over parken

Navigér skulpturparken med vårt interaktive kart

Ida Ekblad A DEADLY SLUMBER OF ALL FORCES

Ida Ekblad, A DEADLY SLUMBER OF ALL FORCES. Foto: Uli Holtz

Vintervanding i skulpturparken

Torsdag 22. februar kan du oppleve Kistefos på en helt ny måte, når mørket, måneskinn og snø skaper en annerledes og vakker ramme for parken.

Les mer

SPRINGBRETT OPEN CALL 1

Springbrett - Open Call for unge kuratorer

Kistefos inviterer unge kuratorer til å utvikle, og realisere, utstillinger i samarbeid med museets kurator-team gjennom prosjektet Springbrett. Utstillingene skal vises i Nybruket Galleri i sesongene 2024 – 2026.

Les mer og søk

Vi soker formidlere verter og vertskap i utstillingene

Ledige stillinger

Jobb med oss i 2024! Kistefos søker nå formidlere med bakgrunn innen språk og kunstfag, verter og vertskap i utstillingene til årets sesong.

Søknadsfrist er 18. februar.

Se oversikt over stillingene

2009 HA TDA00891 Afrosheen ph Catherine Wharfe

Hurvin Anderson, Afrosheen, 2009. © Hurvin Anderson. Gjengitt med tillatelse fra kunstneren og Thomas Dane Gallery. Foto: Thierry Bal.

Slik blir kunståret 2024!

Kistefos har gleden av å kunngjøre neste års kunstneriske program, samt sesongåpning 4. mai. I The Twist vises den første soloutstillingen i Norge med malerier og tegninger av den anerkjente britiske kunstneren Hurvin Anderson. Årets skulptør er den italienske kunstneren Tatiana Trouvé. Gjennom prosjektet «Springbrett» tilbys unge kuratorer og formidlere verdifull museumserfaring.

Les mer

2022 10 21 Hostbilder Kistefos Hans Haug DSC02572

The Ball av Ilya Kabakov. Foto: Hans Haug, Visit Innlandet.

Thetwist 1

The Twist i vinterdrakt. Foto: Kim Erlandsen.

FAA13 BC0 2 B40 47 E2 A3 BF ECD54 DA7 BA06 2

Energy-Matter-Space-Time av Petroc Sesti. Foto: Maria Sandvik.

Dette kan du oppleve på Kistefos utenfor sesong

Skulpturparken er åpen året rundt, også utenom sesong og normal åpningstid. Skulpturene endrer karakter og uttrykk i takt med omgivelsene, noe som gjør et besøk til skulpturparken til en vakker opplevelse, uansett årstid.

Merk at noen av verkene kan være slått av eller pakket inn for kulden.

Om skulpturparken

Kistefos EA Petroc Sesti Energy Matter Space Time 0009

Energy-Matter-Space-Time av Petroc Sesti. Foto: Einar Aslaksen.

IMG 8863

Foto: Ida Golberg

Kistefos - en kulturdestinasjon med en twist

Kistefos kan by på arkitektur i verdensklasse, industrihistorie, kunstutstillinger og en imponerende skulpturpark i naturskjønne omgivelser.

Bli kjent med Kistefos

DSF2827

Her er Marianne Heskes nye verk Blue

Kistefos har gleden av å annonsere Marianne Heske som årets skulptør. Heske har arbeidet som kunstner i over 40 år, og regnes som en foregangsfigur innen norsk konseptkunst. Bronseskulpturen Blue, som ble avduket 16. august på Kistefos, er en videreføring av Heskes arbeid med dukkehodet, et gjentagende motiv i kunsten hennes siden 1970-tallet.

Les mer

1 Landscape

Variants av Pierre Huyghe

Variants ble åpnet i 2022 og er laget spesielt for Kistefos av den franske kunstneren Pierre Hyughe. Variants består av to miljøer, eller versjoner, av øya, som begge påvirker hverandre: et fysisk og et digitalt. Sammen utgjør de et multipolart vesen som rommer både selve øya, og det øya kunne være i en alternativ virkelighet. En kunstig intelligens produserer mutasjoner i henhold til et eget sett med regler og føringer som skiller seg fra øyas naturlover. Enkelte av mutasjonene har forlatt simuleringen og manifestert seg fysisk på øya.

Vi gjør oppmerksom på at Variants er stengt for sesongen 2023 grunnet store vannmengder i elva.

Les mer om verket

20230816 049 A7833 Edit

Tony Cragg, Hurt. Foto: Pontus Homenäs

Tony Cragg litografi til salgs

I forbindelse med utstillingen Material in Mind i The Twist, har den anerkjente britiske kunsteren Tony Cragg produsert et litografi i begrenset opplag til Kistefos.

Les mer

New York Times:

What makes it a must-see cultural destination is The Twist, a new 15.000-square-foot structure spanning a river in the middle of the sculpture park

Copyright laurianghinitoiu kistefosmuseum 4 of 17 7898

The Twist. Foto: Laurian Ghinitoiu.

The Twist

The Twist er designet av de verdenskjente arkitektene i BIG - Bjarke Ingels Group og vil huse skiftende kunstutstillinger av internasjonalt kaliber. The Twist er et galleri, en bro og en skulptur i seg selv, og skrur seg over Randselva i et 60 meter langt spenn. Bygget har vakt stor internasjonal oppmerksomhet og blant annet blitt kåret til årets museum internasjonalt 2019 av Designboom og vunnet Leading Culture Destinations Award, også kalt "Museenes Oscar", for årets arkitektur.

Les mer

Kistefos EA Marc Quinn All of Nature Flows Through Us 0003

All of Nature Flows Through Us av Marc Quinn. Foto: Einar Aslaksen.

Kistefos EA Jeppe Hein Path of Silence 0072

Veien til Stillhet av Jeppe Hein er en favoritt hos mange - også hos barna, som bader i den om sommeren. Foto: Einar Aslaksen.

Kistefos EA Elmgreen Dragset Point of View Part 1 0006 16

Point of View - Part 1 av Elmgreen & Dragset. Foto: Einar Aslaksen.

Skulpturparken

Hvert år utvides skulpturparken med én eller flere skulpturer og inneholder i dag mer enn 50 skulpturer av markante samtidskunstnere som blant annet Yayoi Kusama, Fernando Botero, Claes Oldenburg, Olafur Eliasson, Anish Kapoor, Jeppe Hein, Tony Cragg, og Elmgreen & Dragset. Mange av skulpturene er laget spesielt for Kistefos og er direkte inspirert av området, naturen og historien på Kistefos. Skulpturparken er tilgjengelig hele året.

Les mer

Kistefos EA Fabrizio Plessi Movimenti della Memoria 0045

Fra installasjonen Movimenti della Memoria av Fabrizio Plessi. Foto: Einar Aslaksen.

2023 06 06 Kistefos sommer Hans Haug DSC07779

Foto: Hans Haug, Visit Øst-Norge

Industrihistorien

Kistefos slik vi kjenner det i dag ble etablert i 1996 av den norske forretningsmannen og kunstsamleren Christen Sveaas. Christen er barnebarn av Anders Sveaas som i sin tid grunnla A/S Kistefos Træsliberi, et selskap som produserte tremasse på Kistefos fra 1889 til midten av 1950-tallet. Maskinene og bygningene er bevart og skaper i dag en Levende Fabrikk for de besøkende på Kistefos.

Ta et dypdykk

IMG 2480
IMG 2490

Hvem, hva og hvordan? Det får du svaret på her.

Kulturpunkt

Hvem, hva og hvordan? Nå kan du enkelt finne informasjon om alle skulpturene og bygningene på Kistefos ved hjelp av QR-koder.

Slik fungerer det

Katy Vandekerckhove:

Kistefos was really a jewel on earth with high level art in fantastic surroundings