VELKOMMEN TIL KISTEFOS

INDUSTRI, SKULPTUR, KUNST

Sesongen 2024: 4. mai - 13. okt

Kart over parken

Navigér skulpturparken med vårt interaktive kart

RAWCUT Kistefos sommer 2023 01 00 13 07 Still008

Foto: Hans Haug, Visit Øst-Norge

Bli med på drop-in omvisning

I sommer kan du delta på drop-in omvisninger med en av våre dyktige guider hver dag fra 1. juli til 4. august. Omvisningen heter "Best of Kistefos" og gir deg en innføring i Kistefos' historie, The Twist og årets utstilling, samt utvalgte høydepunkter i skulpturparken.

Les mer

DSF1351
DSF1452

Hurvin Anderson: Salon Paintings

Kistefos har gleden av å annonsere den første soloutstillingen i Norden med malerier og tegninger av den anerkjente britiske kunstneren Hurvin Anderson. Salon Paintings sammenstiller og utforsker verk fra Andersons bejublede Barbershopserie, helt fra de tidligste maleriene og studiotegningene han laget i 2006, frem til nye malerier som vises for aller første gang, og som avslutter serien.

Les mer

Pipilotti Rist

Pipilotti Rist - (y)our lungs sound in an infinite forest

Kistefos er stolte av å kunne presentere en altoppslukende flerkanals videoinstallasjon av den anerkjente sveitsiske kunstneren Pipilotti Rist (f. 1962), en pionér innen video-og installasjonskunst, i Nybruket Galleri. Rists installasjoner og utstillingskonsepter er ekspansive, og i sinnet, sansene og kroppen finner hun muligheter for endeløse oppdagelser og poetisk oppfinnsomhet.

Les mer

DSF3124

Foto: Vegard Kleven

Pågående utstilling

Has My Place Forgotten Me?

14. juni – 13. oktober 2024

Gjennom prosjektet Springbrett tilbys unge kuratorer en mulighet til å stille ut på Kistefos. Gjennom en OPEN CALL ble kuratorer i alderen 21-35 invitert til å sende inn sitt utstillingskonsept med ut…

Les mer

The Guardian

The Guardian av Tatiana Trouvé. Foto: Vegard Kleven.

Bench

Bench av Tatiana Trouvé. Foto: Vegard Kleven.

Tatiana Trouvé er årets skulptør

Det er en glede å kunne annonsere den fransk-italienske kunstneren Tatiana Trouvé (f. 1968 i Cosenza, Italia) som årets skulptør på Kistefos. Til sesongåpningen har Trouvé laget to stedsspesifikke verk, som vil vises i det historiske Tresliperiet.

Les mer

Pierre Huyghe Variants

Variants av Pierre Huyghe

Variants av Pierre Huyghe er nå åpent for sesongen. Verket befinner seg på en tidligere utilgjengelig øy og vil kunne stenges på kort varsel ved regn eller høy vannstand i elva. Om du besøker oss spesifikt for Variants, anbefaler vi å ta kontakt med oss i forkant for å forsikre deg om at verket er åpent.

Les mer om verket

Kistefos EA Petroc Sesti Energy Matter Space Time 0009

Energy-Matter-Space-Time av Petroc Sesti. Foto: Einar Aslaksen.

IMG 8863

Foto: Ida Golberg

Kistefos - en kulturdestinasjon med en twist

Kistefos kan by på arkitektur i verdensklasse, industrihistorie, kunstutstillinger og en imponerende skulpturpark i naturskjønne omgivelser.

Bli kjent med Kistefos

New York Times:

What makes it a must-see cultural destination is The Twist, a new 15.000-square-foot structure spanning a river in the middle of the sculpture park

Copyright laurianghinitoiu kistefosmuseum 4 of 17 7898

The Twist. Foto: Laurian Ghinitoiu.

The Twist

The Twist er designet av de verdenskjente arkitektene i BIG - Bjarke Ingels Group og vil huse skiftende kunstutstillinger av internasjonalt kaliber. The Twist er et galleri, en bro og en skulptur i seg selv, og skrur seg over Randselva i et 60 meter langt spenn. Bygget har vakt stor internasjonal oppmerksomhet og blant annet blitt kåret til årets museum internasjonalt 2019 av Designboom og vunnet Leading Culture Destinations Award, også kalt "Museenes Oscar", for årets arkitektur.

Les mer

Kistefos EA Marc Quinn All of Nature Flows Through Us 0003

All of Nature Flows Through Us av Marc Quinn. Foto: Einar Aslaksen.

Kistefos EA Jeppe Hein Path of Silence 0072

Veien til Stillhet av Jeppe Hein er en favoritt hos mange - også hos barna, som bader i den om sommeren. Foto: Einar Aslaksen.

Kistefos EA Elmgreen Dragset Point of View Part 1 0006 16

Point of View - Part 1 av Elmgreen & Dragset. Foto: Einar Aslaksen.

Skulpturparken

Hvert år utvides skulpturparken med én eller flere skulpturer og inneholder i dag mer enn 50 skulpturer av markante samtidskunstnere som blant annet Yayoi Kusama, Fernando Botero, Claes Oldenburg, Olafur Eliasson, Anish Kapoor, Jeppe Hein, Tony Cragg, og Elmgreen & Dragset. Mange av skulpturene er laget spesielt for Kistefos og er direkte inspirert av området, naturen og historien på Kistefos. Skulpturparken er tilgjengelig hele året.

Les mer

Kistefos EA Fabrizio Plessi Movimenti della Memoria 0045

Fra installasjonen Movimenti della Memoria av Fabrizio Plessi. Foto: Einar Aslaksen.

2023 06 06 Kistefos sommer Hans Haug DSC07779

Foto: Hans Haug, Visit Øst-Norge

Industrihistorien

Kistefos slik vi kjenner det i dag ble etablert i 1996 av den norske forretningsmannen og kunstsamleren Christen Sveaas. Christen er barnebarn av Anders Sveaas som i sin tid grunnla A/S Kistefos Træsliberi, et selskap som produserte tremasse på Kistefos fra 1889 til midten av 1950-tallet. Maskinene og bygningene er bevart og skaper i dag en Levende Fabrikk for de besøkende på Kistefos.

Ta et dypdykk

Katy Vandekerckhove:

Kistefos was really a jewel on earth with high level art in fantastic surroundings