Kistefos-Museet bygger spektakulær ny kunsthall over Randselva

Det internasjonalt anerkjente danske arkitektfirmaet BIG - Bjarke Ingels Group har designet det spektakulære nye museumsbygget med den unike kunsthallen som skal oppføres på Kistefos-Museet. Den danske entreprenøren Bladt Industries har vunnet totalentreprisen på det nye museumsbygget som, i tillegg til å være en arkitektonisk perle, forbinder sørsiden og nordsiden av Randselva på Jevnaker utenfor Oslo. Kunsthallen utgjør også en nødvendig utvidelse av den stadig ekspanderende skulpturparken.

Det nye museumsbygget, som skal stå ferdig 1. juli 2019, skal gjøre Kistefos-Museet mer moderne og publikumsvennlig. Bakgrunnen for prosjektet er å etablere en moderne kunsthall for formidling av samtidskunst, samtidig som bygningen skaper rom for utvidelse av skulpturparken på begge sider av Randselva. Det nye bygget finansieres med gaver fra Christen Sveaas og Kistefos AS, samt fra ulike stiftelser. 

Den arkitektoniske grunntanken er en røff, enkel, funksjonell og skulpturell bygning, og ambisjonen er å realisere verdens flotteste kunsthall. Arkitekturen responderer på landskapet omkring, og binder nord- og sørsiden av Randselva sammen. Kunsthallen på 1000 kvadratmeter vil romme tre utstillingslokaler: Panoramagalleriet med store vindusflater som gir godt med naturlig lys, Twistgalleriet i vridningen av bygget og Closed gallery, det lukkede lokalet, hvor faktorer som belysning er mer kontrollert. Tilkomsten til det nye bygget blir via naturskjønne stier og veier, hvor publikum utfordres av variert natur og spennende kunstopplevelser.

Kistefos-Museet har i prosjekteringsfasen utført detaljert kartlegging av det biologiske mangfoldet i Randselva. Prosjektet tar i alle faser hensyn til Randselvas viktige ørretbestand, og en stor bestand av den rød-listede elvemuslingen er flyttet til nytt habitat.

Bygningens geometri kombinert med et fritt spenn på over 60 meter gir et teknisk krevende bæresystem. Hovedbæresystemet er et romfagverk i stål med en samlet vekt på ca. 400 tonn. I byggefasen understøttes konstruksjonen av midlertidige fundamenter og 250 tonn provisoriske stålkonstruksjoner.

 

Illustrasjon: BIG - Bjarke Ingels Group

Denne siden benytter informasjonskapsler (cookies). Les mer om informasjonskapsler og personvern her.

© 2019 - Kistefosmuseet
Lag hjemmeside for din bedrift med AFFY