Den internasjonalt anerkjente maleren Wilhelm Sasnal til Kistefos-Museet

Kistefos-Museet viser i sesongen 2018 den aller første soloutstillingen i Skandinavia av den polske maleren, tegneren og filmskaperen Wilhelm Sasnal (f. 1972, bosatt i Krakow). Sasnal er en av de mest internasjonalt anerkjente malerne i sin generasjon. Utstillingen har fått tittelen ENGINE.

Sasnals bildespråk er grafisk og direkte, popkunst inspirert og til tider provoserende. Hans motiver er oftest malt fra fotografier, og med enkel strek skaper han nesten kinematografisk abstraksjon. Den encyclopediske motivverdenen henter Sasnal fra sine daglige observasjoner i alt fra kunstnerens egen familie via politiske motiver fra dagspressen til platecovers. Med sin destillasjon av disse motivene peker Sasnal på hvordan våre liv utspiller seg mellom det daglige bombardement av globale nyheter og intime opplevelser, og hvordan vi fortløpende forsøker å gjøre mangfoldet av bilder på netthinnen til våre egne.

Utstillingen viser en rik katalog av malerier fra Sasnals tidlige kunstnerskap frem til i dag. Utstillingen gir således publikum et unikt innblikk i kunstnernes egen «motor», som tittelen ENGINE viser til. Sasnal distanserer seg bevisst fra inntrykket av at det å være kunstner ubønnhørlig må være knyttet til en bohemsk livsstil. Sasnal sidestiller heller, som han tidligere har uttalt det, sitt kunstneriske arbeid med «å arbeide på fabrikk». I det tidligere fabrikklokalet, Nybruket, på Kistefos-Museet gis publikum således et unikt innblikk i Sasnals betydelige produksjon, nesten som om man var på kunstnerens eget «lager». Dette gir blant annet anledning til å spore hvordan Sasnal har vendt tilbake til samme motiver for sine malerier over mange år. Samtidig vil tre nye 16mm filmer vise kunstnerens prosess i studio, både før og etter utforming av kunstverk.

Utstillingen ENGINE er kuratert av Rhea Dall, og vises 27.mai – 7. oktober 2018 på Kistefos-Museet.

 

Bilde: Wilhelm Sasnal, Untitled, 2016.

Denne siden benytter informasjonskapsler (cookies). Les mer om informasjonskapsler og personvern her.

© 2019 - Kistefosmuseet
Lag hjemmeside for din bedrift med AFFY