Paralleller

Utstillingen Paralleller: Ungt samtidsmaleri fra Norge/Leipzig viser 38 malerier av ti unge kunstnere: Fem norske og fem tyske.

Sverre Bjertnæs
Tilo Baumgärtel
Christer Glein
Tim Eitel
Veslemøy Sparre Jansen
Christoph Ruckhäberle
Christer Karlstad
David Schnell
Øystein Tømmerås
Matthias Weischer

Utstillingen fokuserer på det nye figurative maleriet som har vokst fram siden det nye millenniet. De tyske kunstnerne har alle studert ved Kunstakademiet i Leipzig. ’Den nye Leipzigskolen’ er et av de mest omtalte fenomen på den internasjonale kunstscenen de siste ti årene, og kunstnerne omtales blant annet som «den internasjonale kunstscenens unge løver». De norske kunstnerne har større spredning geografisk og fremstår i mindre grad som en definert gruppe. 


Kunstpolitiske vilkår, markedssituasjon og trender danner svært forskjellige utgangspunkt i våre to land. Likevel deler de ti kunstnerne en felles attityde til maleriets formale og tematiske muligheter i samtidskunsten. Et iøynefallende fellestrekk er interessen for collage; kunstnerne viser hvordan sammensatte og komplekse billedløsninger kan revitalisere det nye, figurative maleriet. En annen parallell kommer tydelig fram i åpen og uhøytidelig gjenbruk av billedelementer fra kunsthistorien. 


Tematisk viser utstillingen stor bredde. Vi finner nøktern realisme side om side med surrealistiske tilløp. Generelt viser kunstnerne en åpen holdning til maleriets litterære muligheter, og bildene formidler tematiske forbindelser mellom virkeligheten, underbevisstheten, kunsthistorien og mytenes verden. 


Fremfor alt demonstrerer utstillingen hvordan det figurative maleriet aktualiseres på dagens kunstscene, og hvordan det kan utvikle seg i tiden som kommer.

Denne siden benytter informasjonskapsler (cookies). Les mer om informasjonskapsler og personvern her.

© 2019 - Kistefosmuseet
Lag hjemmeside for din bedrift med AFFY